3 morgenmåltider som styrker dit immunforsvar

En sund morgenmad bør indeholde godt med vitaminer, mineraler og antioxidanter for at få en god start på dagen med masser af energi.
3 morgenmåltider som styrker dit immunforsvar
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Der er tidspunkter, hvor kroppens naturlige forsvar er noget lavere end normalt: Om vinteren, i perioder med stress, sygdom eller under helingsprocessen efter en operation. Alle disse situationer svækker immunsystemet og gør det mere sårbart. Så hvorfor ikke starte hver dag ud med en af disse lækre morgenmåltider, som giver dig energi og samtidig styrker dit immunsystem?

1. Lækker morgenmad med citronsaft, havregrød og røræg

Omelet som sund morgenmad
 • Frisk citronsaft med en spiseskefuld honning
 • En skål havregrød med valnødder og vindruer
 • Røræg med hvidløg

Læs også: Hvad skal jeg spise til morgenmad for at tabe mig?

Derfor styrker morgenmåltider med citronsaft dit immunforsvar

Du vil elske dette morgenmåltid, og det vil uden tvivl give din krop og dit immunforsvar et stort boost. Hvordan? Det er meget enkelt. Ved at starte dagen ud med frisk citronsaft og honning, får kroppen en hel skattekiste af vitaminer og mineraler – det kan man ikke argumentere imod. Det samlede morgenmåltid er rigt på vitaminer og antioxidanter og hjælper derfor med at rense kroppen indefra og samtidig beskytte den mod en lang række forskellige sygdomme.

Honning er et naturligt helende middel som styrker immunsystemet. Nu til dags er det er en essentiel ingrediens, hvis man gerne vil passe på sit helbred. Prøv på at finde en honning, der er så naturlig som mulig og ikke indeholder tilsat sukker.

Hvad så med havregrød? Du ved nok allerede at havre ligger i kategorien “super food.” De er fyldt med vitamin B, som er en vigtig kilde til forbedringen af den cellulære funktion – især i de celler, som bekæmper virus og bakterier og beskytter kroppen. Husk altid på, at havregrød altid er et sikkert valg til at få en god start på dagen.

Røræg eller en omelet lavet med hvidløg er et andet sundt, lækkert og nemt valg. Brug bare ét æg og to fed hvidløg. Husk at æg indeholder meget fedtfattigt protein, hvilket giver energi og styrke til at starte dagen ud med. Kombineret med hvidløg giver det kroppens immunforsvar et godt løft. Hvidløg er en naturlig antibiotika som bekæmper infektioner, virus og bakterier. Nyd dette simple og lækre morgenmåltid med god samvittighed!

Læs også: Derfor er det vigtigt at spise protein til morgenmad

2. Te, græsk yoghurt og grapefrugtjuice giver dig en god start på dagen

Yoghurt med frugt
 • Te brygget på eukalyptus og tilsat honning
 • En skål græsk yoghurt med havregryn, bær og nødder
 • Grapefrugtjuice

Derfor styrker det dit immunforsvar

Hvorfor bør du starte dagen ud med te brygget på eukalyptus? Bladene fra eukalyptusplanten har mange gode egenskaber, som styrker kroppens naturlige forsvar og beskytter mod forkølelse og influenza. Det er især et godt valg i de perioder, hvor årstiderne skifter eller, man føler sig lidt mere modtagelig overfor sygdomme end normalt. Kombinationen af eukalyptus og honning giver dig en te, som er perfekt til de dér kolde morgener, hvor man skal tidligt op og ud i kulden for at komme på arbejde.

Græsk yoghurt er den yoghurt, som har det laveste indhold af laktose og samtidig indeholder mere kalcium end et glas mælk. Syrnede mejeriprodukter er meget bedre for immunforsvaret og indeholder samtidig de gode bakterier, som trives i tarmene og hjælper med at forbedre fordøjelsen. Med græsk yoghurt undgår man desuden irritationen ved forstoppelse, som er forbundet med almindelige mejeriprodukter og som nævnt ovenfor, hjælper det fordøjelsessystemet.

Ved at drysse yoghurten med havregryn, nødder og bær, får man ekstra vitaminer og antioxidanter. Valnødder og mandler er rige på zink og magnesium, hvilket giver immunforsvaret et ekstra boost.

Hvad så med grapefrugtjuice? Det er fantastisk for kroppen, og er et naturligt vidundermiddel, som styrker immunforsvaret og forebygger infektioner. Faktisk udvinder man ofte grapefrugtjuice for at udvikle lægemidler til behandling af vaginale infektioner. Vil du vide, hvordan du vælger den bedste grapefrugt? Vælg den grapefrugt som har en mørkere, dybere farve, da den indeholder flere antioxidanter, som er vigtige for at forebygge kræft og styrke kroppens naturlige forsvar. Tøv ikke med at spise eller drikke grapefrugt til dine måltider.

3. Morgenmåltider med power: æble- og rødbedejuice og røræg med spinat

Rødbedesaft
 • Saften fra et enkelt grønt æble og en rødbede
 • Røræg med spinat

Derfor styrker det dit immunforsvar

Som du nok allerede har gættet, vil dette morgenmåltid give dig masser af energi. Med disse madvarer højner man sit indtag af jern, vitamin B1 og B2 og vitamin C. Derudover er det et virkelig sundt og lækkert måltid. Denne sammensætning af næringsstoffer giver masser af styrke til kroppen og giver den samtidig godt med jern og protein, hvilket giver et markant løft til immunforsvaret.

Det er nemt og hurtigt at lave, især hvis man har en god blender eller juicer til at udvinde saften fra frugten og grøntsagerne. Der er ingen grund til at skrælle æblet, da pektin, som sidder i æbleskallen, har sine egen sundhedsfordele. Tilsæt en kop vand til juicen for at fortynde den så den bliver nemmere at drikke. Dette vil gøre, at din morgenjuice er lige så lækker som den er sund.

Ved at starte dagen med morgenmåltider med juice, æg og spinat, vil man kunne mærke forskellen i energiniveauet, man starter dagen med. En god dosis jern hjælper med at bekæmpe blodmangel, svaghed eller de klassiske morgenhovedpiner, som man kan risikere at vågne op til en gang imellem.

Vær ikke nervøs for at stå lidt tidligere op for at lave disse lækre morgenmåltider. Din krops immunforsvar vil kunne mærke det, og det vil du også.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: An overview. In Indian Journal of Clinical Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s12291-013-0375-3
 • Cohen, H. A., Rozen, J., Kristal, H., Laks, Y., Berkovitch, M., Uziel, Y., Kozer, E., Pomeranz, A., & Efrat, H. (2012). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2011-3075
 • Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., Franco, C. M., & Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706
 • Seol, G. H., & Kim, K. Y. (2016). Eucalyptol and its role in chronic diseases. In Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-41342-6_18
 • Eales, J., Lenoir-Wijnkoop, I., King, S., Wood, H., Kok, F. J., Shamir, R., Prentice, A., Edwards, M., Glanville, J., & Atkinson, R. L. (2016). Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. In International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2015.202
 • Dow, C. A., Going, S. B., Chow, H. H. S., Patil, B. S., & Thomson, C. A. (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism: Clinical and Experimental. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2011.12.004
 • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
 • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. In Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.