Rosenæble: Karakteristika, egenskaber og fordele

Vi vil vise dig de vigtigste fordele ved rosenæble, en eksotisk frugt med en høj koncentration af mikronæringsstoffer.
Rosenæble: Karakteristika, egenskaber og fordele
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det såkaldte “rosenæble” er også kendt i nogle lande som pomarrosa, og dets mere videnskabelige navn er Syzygium jambos. Det har forskellige anvendelsesmuligheder og endda visse medicinske egenskaber på grund af dets fremragende næringsværdi.

Med hensyn til de organoleptiske egenskaber skiller det sig især ud ved sin rosenduft. Frugtkødet er derimod hvidt og svampet.

Før vi begynder, skal vi påpege, at det anbefales for vores sundhed at spise frugt regelmæssigt. Disse fødevarer giver en vigtig mængde mikronæringsstoffer og fytokemikalier med antioxidant kapacitet, som bidrager til forebyggelse af kroniske og komplekse sygdomme. På denne måde sikrer vi, at vores krops fysiologi fungerer korrekt.

Fordele ved rosenæble

Rosenæbler på træ

Rosenæble er en eksotisk frugt, der har form som en pære, men farve som et æble.

Først og fremmest indeholder rosenæble jern, calcium og B3-vitamin. Især kalciumindtag er vigtigt for at forbedre knoglemineraltætheden og dermed forebygge osteoporose. Disse er hyppigere hos kvinder end hos mænd, når først overgangsalderen er overstået.

Samtidig vil det være afgørende at opretholde D-vitaminniveauet i optimale niveauer for at forbedre optagelsen af mineralet, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Frontiers of Hormone Research.

Jern er i mellemtiden nøglen til at forbedre iltbevægelsen i blodet. En utilstrækkelig tilførsel af dette mineral kan føre til anæmi, som forårsager kronisk træthed og udmattelse.

Forskning offentliggjort i tidsskriftet Best Practice & Research viser dette. I denne henseende er det tilrådeligt at sikre indtagelsen sammen med en dosis C-vitamin for at forbedre den efterfølgende optagelse.

Også rosenæblets fiberindhold er afgørende for den menneskelige krop. Der er beviser for, at dette stof kan forbedre sundheden og funktionen af fordøjelseskanalen.

På den ene side øger det volumenet af den fækale bolus og forårsager dermed en større stimulering af mekanoreceptorerne i tarmene. Som om dette ikke var nok, fungerer det også som et energisk substrat for mikrobiotaen, hvilket fremmer væksten af bakterier og forbedrer deres ydeevne.

Her er endnu en eksotisk frugt til dig: Opdag egenskaberne ved den eksotiske pink dragefrugt

Næringsværdi

Eksotisk frugt skåret ud

Rosenæblet kan indgå i slankekure på grund af dets lave kalorieindhold.

Med hensyn til næringsværdien giver hver 100 gram af frugten ca. 25 kalorier. Denne lave kalorieværdi betyder, at den uden problemer kan indgå i en kaloriefattig diæt med henblik på vægttab. Desuden vil den være ret mættende på grund af dens vandindhold, hvilket kan hjælpe med at reducere appetitten og forhindre madtrang.

Hvad angår mikronæringsstoffer, er kulhydrater de dominerende. Hver 100 gram af produktet indeholder næsten 8 gram sukker. Proteiner og fedtstoffer udgør derimod ikke engang 1 gram samlet set. Desuden er de få proteiner, som den indeholder, af lav biologisk værdi, så der er mangel på essentielle aminosyrer.

Rosenæblet giver imidlertid calcium og jern og også en betydelig dosis A- og C-vitamin. Begge næringsstoffer virker sammen til at stimulere den endogene syntese af kollagen, det protein, der er mest af i den menneskelige krop. Samtidig er selve C-vitaminet afgørende for et optimalt immunforsvar, hvilket vil reducere risikoen for smitsomme sygdomme.

Du er måske også interesseret i: Frugter, der beskytter og styrker bugspytkirtlen

Medicinske egenskaber

Mange forskellige medicinske egenskaber er blevet tilskrevet rosenæblet, selv om de fleste af dem ikke har tilstrækkelige beviser. For eksempel bruges roden ofte til at forbedre symptomerne på epilepsi. Selv det pulver, der fremstilles ved at knuse den, kan hjælpe med at bekæmpe diabetes.

Plantens bark er blevet indført i nogle menneskers kost for at bekæmpe og kontrollere opkastninger, og den har purgative egenskaber. Men hvis du udvikler en af de ovenstående sygdomme, er det bedst at gå til en speciallæge for at få en behandling med videnskabelige, klart påviste fordele.

Rosenæble, en eksotisk frugt af god kvalitet

Som du har set, indeholder rosenæble en god mængde af de vigtige mikronæringsstoffer, der sikrer, at menneskekroppen fungerer korrekt.

Denne frugt kan indgå regelmæssigt i kosten for at opnå fordele og for at forbedre tilførslen af mineraler og fibre. Begge elementer er afgørende for, at de fysiologiske processer, der finder sted i det indre miljø, kan udvikle sig effektivt.

Inden vi runder af, skal vi understrege, at mindst 5 portioner frugt og grøntsager bør indgå i den daglige kost. På denne måde opnår vi et tilstrækkeligt forbrug af stoffer med antioxidant kapacitet, hvilket vil bidrage til at forebygge udviklingen af kroniske og komplekse sygdomme.

Det kan interessere dig ...
8 æblesorter og deres karakteristika
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 æblesorter og deres karakteristika

Der findes mange æblesorter, som du kan nyde. Vi fortæller dig, hvad de er, og hvordan du kan identificere dem i supermarkedet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Percy L, Mansour D, Fraser I. Iron deficiency and iron deficiency anaemia in women. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2017;40:55-67. doi:10.1016/j.bpobgyn.2016.09.007
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.