Sådan håndterer du en spiseforstyrrelse i julen

Julen kan være en vanskelig højtid for dem, der lider af en spiseforstyrrelse.
Sådan håndterer du en spiseforstyrrelse i julen
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 11 december, 2023

Det kan være vanskeligt at håndtere en spiseforstyrrelse i julen. Da disse helligdage drejer sig om store mængder mad og familiesammenkomster, oplever mange af disse mennesker et øget niveau af angst, skyldfølelse og følelser af ensomhed.

Uanset om der er tale om bulimi, anoreksi, overspisning eller restriktiv spiseforstyrrelse, er der stor risiko for at opleve kriser og komplikationer på grund af ændringer i rutinerne på denne tid af året. Derfor deler vi en række anbefalinger til at håndtere dem.

Tips til at håndtere en spiseforstyrrelse i julen

Spiseforstyrrelser er kendetegnet ved en ændring i spisemønstre, ofte afledt af en overdreven bekymring for kropsvægt og udseende.

De kan manifestere sig gennem en ekstrem begrænsning i fødeindtagelse eller tværtimod et overdrevent forbrug af mad. De kategoriseres som psykiatriske problemer og findes faktisk i den femte udgave af Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

De hyppigste er:

 • Anoreksi.
 • Bulimi.
 • Overspisning.
 • Madundgåelse eller -restriktion.

Andre lidelser, der er medtaget i DSM-5, er rumination, pica og andre specificerede og uspecificerede spiseforstyrrelser.

I en artikel i Internal Medicine Journal nævnes det, at forekomsten af disse lidelser er højere blandt kvinder og unge mennesker. Mænd er dog ikke undtaget, og det samme gælder mennesker i alle aldre.

På grund af kompleksiteten af disse lidelser og den konstante risiko for tilbagefald er julen en vanskelig tid for de berørte patienter. Pres for at spise mere end normalt, øget socialisering, stress på grund af tidsmangel og forstyrrelser af rutiner bliver udløsende faktorer for kriser.

Det skal tages i betragtning, at det er yderst vanskeligt for personer med en spiseforstyrrelse at etablere et godt forhold til mad. Derfor øges deres angst og bekymring for den type og mængde mad, der normalt spises ved julefrokoster, og de bekymrer sig om den.

Hvordan håndterer man spiseforstyrrelser i julen?

Hvordan hjælper man et familiemedlem med en spiseforstyrrelse, som ikke har det så godt i julen? Det er først og fremmest nødvendigt at sørge for, at den medicinske og psykologiske tilgang respekteres. Det faktum, at vi gennemgår festligheder, er ikke en grund til at suspendere eller udskyde behandlinger.

Derudover er det muligt at gennemføre en række strategier, der ikke kun hjælper med at reducere symptomerne på angst, men som er afgørende for at undgå kriser og komplikationer. Lad os se på de mest relevante.

Stresset kvinde foran juletræ
Omstændighederne i forbindelse med julen øger presset og stressniveauet for mennesker, der lever med en spiseforstyrrelse.

Planlæg aktiviteter på forhånd

Uden tvivl er planlægning af aktiviteter i julen en af de vigtigste nøgler til at undgå tilbagefald, hvis man har en spiseforstyrrelse. Det er nødvendigt at bryde den idé, at festligheder går hånd i hånd med overflod.

Hvis du eller et familiemedlem lider af en spiseforstyrrelse, er det praktisk at vælge behagelige aktiviteter, der giver mulighed for distraktion og nydelse, men som ikke er centreret om mad. Nogle muligheder er spil, pyntning af huset, synge julesange, se en film, synge karaoke, gå ud for at se lysene eller danse.

Planlægning af måltider

Selvfølgelig fortjener det, der har med måltidsplanlægning at gøre, en særlig omtale. Da problemet for en person med en spiseforstyrrelse er hans eller hendes forhold til mad, skal julemenuerne forberedes omhyggeligt.

I den forstand skal vi ændre lidt på vores indstilling og droppe ideen om, at festlighederne skal foregå med forskellige og rigelige mængder retter på bordet. Man bør ikke ignorere, at personen kan blive fristet til at spise overdrevne portioner eller føle sig overvældet af at se så meget mad.

Derfor er det ideelle at følge følgende anbefalinger:

 • Fjern personen fra måltidsforberedelserne. Det er ikke nødvendigt, at han/hun deltager i indkøb eller madlavning. Dette forhindrer, at angstniveauet bliver udløst tidligere.
 • Baser menuen på friske og sunde fødevarer. Undgå store måltider, da de kan skabe en følelse af skyldfølelse.
 • Undgå buffeter. Hvis der er for mange måltider til rådighed, kan det udløse angst eller uro.
 • Servér forretten først, derefter hovedretten og til sidst desserten.
 • Prøv at holde portionerne ens for alle ved bordet. Dette normaliserer øjeblikket og kan give ro i sindet til personen med spiseforstyrrelse.
 • Insister ikke på at overspise. Uanset hvor lækkert et måltid kan være, skal du respektere processen hos personen med spiseforstyrrelsen. At lægge pres på eller komme med kommentarer om, hvad eller hvor meget han/hun skal spise, har en tendens til at hindre behandlingen.

Implementer afslapnings- eller distraktionsteknikker

Madrelaterede aspekter er ikke den eneste udløsende faktor for angst i julen for en person med en spiseforstyrrelse. Sociale sammenkomster, arbejdstider, økonomiske vanskeligheder og andre faktorer kan udløse angst hos disse patienter og forværre deres symptomer.

For at modvirke dette er det en god mulighed at indføre afslapningsteknikker i løbet af dagen. Det er ganske gavnligt at lytte til musik, lave åndedrætsøvelser, anvende aromaterapi, gå en tur eller dyrke yoga.

Det er vigtigt at prioritere egenomsorg, når man skal håndtere en spiseforstyrrelse i julen

Det er rigtigt, at julefrokoster indebærer ændringer i rutinerne. Men når man lider af en spiseforstyrrelse, bør dette ikke betyde, at man ofrer sit velbefindende. Faktisk er det sundt at udnytte den tid, man har fri fra juleferien eller ferien, til at lave aktiviteter til egenomsorg.

Nogle interessante muligheder er følgende:

Pas på sproget

Familie og social støtte spiller en vigtig rolle i håndteringen af en spiseforstyrrelse i julen. I den forbindelse er det vigtigt at lære at passe på sproget, især når der er en form for sammenkomst eller fest.

Det er ikke nyttigt at komme med “spøgefulde” kommentarer eller kategorisere mad som noget godt eller dårligt. Hvis personen beslutter sig for at spise mindre eller vælger andre fødevarer end dem, der indgår i familiemiddagen, er det ikke nødvendigt at kommentere på det. Det, der for nogle kan være en simpel spøg, kan for den syge person være en kilde til ubehag.

Hvis der er gæster, skal man på samme måde forsøge at informere dem, før man går i gang med middagen. Ideen er at undgå spørgsmål eller kommentarer vedrørende mad, fysisk udseende eller andre spørgsmål i forbindelse med sygdommen.

Kalkun til julemiddag
Julemaden er normalt så rigelig, at det er en god idé at ændre den traditionelle menu for at hjælpe patienter med spiseforstyrrelser.

Andre nyttige strategier til at håndtere en spiseforstyrrelse i julen

 • Forstå og accepter følelser. Folk forbinder julen med glæde, men det er ikke forkert at føle sig trist eller ængstelig. Der er ingen forpligtelse til at være glad eller begejstret.
 • Hvis personen er i risiko for kompenserende adfærd, kan vedkommende have nogen at støtte sig til på de tidspunkter, hvor han/hun vil på toilettet.
 • Hold dine meninger om en persons fysik for dig selv. Ikke kun over for den pågældende person, men over for alle andre.
 • Undgå også komplimenter baseret på æstetiske referencer. I stedet kan man give en støttende besked som “du er meget modig”, “jeg beundrer dig”, “jeg er stolt”.
 • Når du giver gaver, skal du undgå ting, der kan skabe følsomhed. I disse tilfælde er det f.eks. ikke en god idé at give tøj i gave på grund af størrelsesspørgsmålet. Hvad med at give en oplevelse i stedet? Det kan være en rejse, en spa-dag, et besøg på museer… der er mange muligheder.

Støtte fra familie og omgivelser er afgørende for personer, der skal håndtere en spiseforstyrrelse i julen

At forstå de vanskeligheder, som julen byder på for mennesker med en spiseforstyrrelse, er afgørende for at fremme empatien. Og det samme er et støttenetværk. Både familien og andre mennesker i miljøet kan være med til at skabe et mere passende miljø for at undgå tilbagefald.

Husk på, at disse dage udløser angst hos disse patienter. Ikke kun på grund af det, der er relateret til måltider, men også på grund af det sociale pres og det faktum, at man ønsker at opfylde forventningerne om glæde og begejstring.

Derfor er det afgørende at ledsage, undgå unødige kommentarer og planlægge en anderledes jul. Det er med til at reducere følelsen af bekymring og skyld, som ofte forværres i denne tid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Balasundaram P, Santhanam P. Eating Disorders. [Updated 2022 Sep 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567717/
 • Hay P. Current approach to eating disorders: a clinical update. Intern Med J. 2020 Jan;50(1):24-29. doi: 10.1111/imj.14691. PMID: 31943622; PMCID: PMC7003934.
 • Davis LE, Attia E. Recent advances in therapies for eating disorders. F1000Res. 2019 Sep 26;8:F1000 Faculty Rev-1693. doi: 10.12688/f1000research.19847.1. PMID: 31598212; PMCID: PMC6764116.
 • Barati F, Nasiri A, Akbari N, Sharifzadeh G. The Effect of Aromatherapy on Anxiety in Patients. Nephrourol Mon. 2016 Jul 31;8(5):e38347. doi: 10.5812/numonthly.38347. PMID: 27878109; PMCID: PMC5111093.
 • Ostermann, T., Vogel, H., Boehm, K., & Cramer, H. (2019). Effects of yoga on eating disorders—A systematic review. In Complementary Therapies in Medicine (Vol. 46, pp. 73–80). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2019.07.021

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.