Sådan tilberedes hurtig grød i mikroovnen

Vi vil vise dig, hvordan du laver en hurtig grød i mikroovnen med kun tre ingredienser og på kort tid. God fornøjelse!
Sådan tilberedes hurtig grød i mikroovnen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Havregryn er et glimrende alternativ til at indtage både til morgenmad og som mellemmåltid i løbet af dagen. De giver en høj mængde vigtige næringsstoffer og energi. Desuden kan det nemt tilberedes i mikrobølgeovnen. Vi vil vise dig, hvordan du gør for at opnå gode resultater med denne hurtige opskrift på grød i mikroovnen.

Før vi begynder, er det vigtigt at påpege, at kornprodukter kan være en del af en sund kost. Det er dog vigtigt at vælge dem korrekt. Det er langt bedre at vælge dem med minimal raffinering – fuldkorn. Disse har et højere indhold af fibre, hvilket giver fordele for fordøjelsessystemet. Dem med tilsat sukker bør undgås.

Ingredienser til hurtig grød i mikroovnen

For at lave lækker og hurtig grød i mikroovnen skal du bruge følgende ingredienser:

 • 50 gram havregryn
 • 200 milliliter vegetabilsk havredrik
 • 1 spiseskefuld agavesirup eller honning

Det skal bemærkes, at komælk også kan bruges som væske her. I dette tilfælde er det bedst at vælge sødmælk, da den er et meget bedre produkt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt.

Sødmælk indeholder proteiner af høj biologisk værdi og fedtstoffer af cis-typen. Det indeholder også calcium og vigtige vitaminer. Hvis du bruger en vegetabilsk drik, skal du læse etiketten for at sikre dig, at der ikke er tilsat sukker.

Havregryn til at lave grød i mikroovnen

Tjek etiketten på havregrynene for at sikre dig, at der ikke er tilsat sukker.

Fremgangsmåde til at lave grød i mikroovnen

 1. Hæld havregrynene i en skål, der kan gå i mikrobølgeovnen.
 2. Hæld derefter grøntsagsdrik ovenpå.
 3. Tilsæt sødemiddel efter smag, men rør ikke rundt bagefter.
 4. Sæt skålen i mikrobølgeovnen ved maksimal styrke i mindst 2 minutter.
 5. Efter denne tid tages den ud, og der røres forsigtigt rundt.
 6. Det kan være nødvendigt at koge grøden igen i yderligere 30 sekunder ved samme temperatur. Dette vil dog afhænge meget af den anvendte type mikrobølgeovn, da ikke alle mikrobølgeovne har samme styrke. Når det begynder at koge, og grynene svulmer op, er det et tegn på, at din grød er klar.
 7. Når det er tid til at servere den, kan den ledsages af forskellige ingredienser. Et godt eksempel er kanel, et krydderi, der virker antidiabetisk og reducerer blodsukkeret. Et andet godt alternativ er kakaopulver. Selv hakkede nødder eller chokolade ville være godt her.

Fordele ved havregryn

Inddragelsen af havregryn i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost kan skabe en række sundhedsmæssige fordele. Det er dog vigtigt at undgå et underskud af vigtige mikronæringsstoffer i kroppen. Ellers bliver de fysiologiske processer ineffektive og kan føre til udvikling af kroniske og komplekse patologier i årenes løb.

Havregryn og mælk

Havregryn kan tilberedes med havremælk eller sødmælk.

Forbedrer tarmtransit

Havregryn udmærker sig ved dets fiberindhold. Dette stof har vist sig at øge volumenet af afføringen ved at forårsage en større aktivering af de mekanoreceptorer, der er placeret i tarmvæggene. Tarmbevægelserne bliver således mere intense, hvilket fremskynder transitten og flytter afføringen.

På denne måde kan man forebygge problemer som forstoppelse. På den anden side er fibre også nøglen til at fjerne affald, der kan forblive klistret til tarmvæggen, hvilket reducerer risikoen for udvikling af komplekse sundhedspatologier som f.eks. tyktarmskræft.

Faktisk anbefales et dagligt indtag på mindst 25 gram af denne fødevare, selv om disse behov normalt ikke opfyldes.

Du er måske også interesseret i: Bygvand: Fordele, kontraindikationer og opskrift

Det stimulerer væksten af mikrobiota

Blandt de fibre, som havre består af, er det vigtigt at nævne betaglucaner. Denne serie af opløselige forbindelser gærer inde i tarmene og tjener som et energisk substrat for de bakterier, der lever der. Det viser forskning offentliggjort i The Journal of Nutritional Biochemistry.

De fungerer også som forløbere for kortkædede fedtsyrer, en række antiinflammatoriske forbindelser, der har en positiv indvirkning på tarmens sundhed. Faktisk kan deres tilstedeværelse i tilstrækkelige mængder reducere forekomsten af visse patologier som f.eks. colitis ulcerosa.

For at opnå en virkelig positiv effekt er det dog også tilrådeligt at sikre indtagelse af fødevarer, der har gennemgået en fermenteringsproces, som f.eks. yoghurter. Disse indeholder store mængder probiotika, gavnlige mikroorganismer, der selektivt koloniserer tarmen.

De er en energikilde

De kulhydrater, der findes i grød, er af højeste kvalitet, dvs. af den komplekse type. Disse elementer er nødvendige for at gennemføre aktiviteter med høj intensitet og også for at fremme restitutionen.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nutrients stimulerer komplekse kulhydrater resyntesen af glykogen, der er tabt under træning, når de indtages sammen med en portion proteiner af høj biologisk værdi.

Derfor er grød en af de mest nødvendige opskrifter i en sportsudøvers kost. De kan indtages både før og efter træning. Ingredienserne skal naturligvis vælges korrekt. I disse tilfælde vil det være en fordel at tilberede dem med fed komælk. Du kan endda tilføje en portion valleprotein.

Tilbered grød i mikroovnen nemt

Som du har set, er det virkelig nemt at forberede en hurtig grød i mikroovnen. Du har kun brug for få ingredienser og næsten ingen tid for at opnå et fantastisk, ernæringsmæssigt komplet resultat. Grøden vil være med til at dække det daglige fiberbehov.

Husk som det sidste, at når du inddrager kornprodukter i din kost, er det vigtigt at sikre, at de ikke indeholder simpelt sukker. Hvis de gør det, kan stofskiftet blive skadet på mellemlang og lang sigt. Derfor er det vigtigt at læse mærkningen omhyggeligt og altid vælge fuldkornsprodukter, der har gennemgået så lidt raffinering som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
 • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.