Fire typer substanser, man bør undgå som gravid

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvilke typer fødevarer man bør undgå som gravid, og grundene til hvorfor man skal fjerne dem fra kosten i dette stadie i sit liv.
Fire typer substanser, man bør undgå som gravid
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når man er gravid, skal man tage bestemte typer fødevarer med i overvejelserne, da de kan skade fosteret. Disse fødevarer skal man undgå som gravid for babyens helbreds skyld. Det skyldes, at ens ernæringsmæssige behov som regel øges i dette stadie, og derfor skal man prøve at opfylde dem.

Effekterne er ikke så stærke i det første trimester, eftersom energibehovet fra fosteret er meget begrænset. Som månederne går, vil du dog være nødt til at indtage et større antal kalorier for at møde fosterets ernæringsmæssige behov samt dit eget.

Dagens artikel vil fortælle dig, hvad disse produkter er, og grundene til hvorfor man bør fjerne dem sin sædvanlige kost, når man er gravid.

Fire typer fødevarer, man bør undgå som gravid

1. Drik ikke alkohol under graviditet

Hold dig fra alkohol, når du er gravid. Det skyldes, at indtag af dette substans i alle dets former forsinker babyens udvikling og kan forårsage misdannelser.

En forskning udført med 291 gravide kvinder konkluderede, at et moderat indtag af alkohol under graviditet påvirkede udviklingen og den fremtidige adfærd hos barnet. Det vil sige, der var ikke blot alvorlige fysiske ændringer, men også fremtidige adfærdsforstyrrelser.

Af den grund bør du begrænse indtaget af dette substans, allerede når du begynder at planlægge at blive gravid. Bemærk det faktum, at alkohol hæmmer frugtbarhed og reducerer dine chancer for at blive gravid.

Kvinde siger nej til alkohol, da det er noget, man skal undgå som gravid

Alkohol forårsager alvorlige misdannelser hos fosteret.

2. Undgå kaffe, når du er gravid

Koffein er et andet substans, man bør undgå som gravid. Det skyldes, at dets effekter på fosteret stadig er ukendte.

Forskning udviget i International Journal of Gynaecology and Obstetrics siger, at koffein kan inducere en spontan abort. Som du kan se, er det sikkert bedst at undgå det fuldstændig i dette stadie. Vi ved, at nogle personer bare ikke kan komme igennem dagen uden en kop kaffe om morgenen. Så bør man vælge koffeinfri, hvis man er i den gruppe.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fordele ved at bruge et graviditetsbælte

3. Rå fisk er noget, man bør undgå som gravid

Indtaget af rå fisk er blevet populært de seneste år på grund af de østerlandske traditioner og deres spændende retter. Som en generel regel udgør denne type fødevare ikke en fare for helbredet.

Det er dog anderledes, når det kommer til gravide kvinder, eftersom de skal undgå indtaget af rå fisk. Det er kun, fordi det har større sandsynlighed for at indeholde bakterier og andre mikroorganismer, der kan udsætte moderens og hendes fosters helbred for en fare.

Anisakis, som er en amøbe, der er i stand til at forårsage et anafylaktisk shock, er et eksempel på disse mikroorganismer. Det er en helbredsmæssig fare for alle, men meget mere for en gravid kvinde og hendes baby.

4. Man bør undgå store fisk som gravid

Gravide kvinder skal være særligt påpasselige med indtaget af tungmetaller. Det skyldes, at disse elementer kan nå babyen gennem moderkagen og ændre fosterets udvikling.

Ifølge forskning udgivet i Environment International journal er en babys eksponering for kviksølv under graviditeten relateret til en forsinkelse, når det kommer til at lære sprog. Gravide kvinder bør dermed undgå at indtage for store fisk, eftersom de har større sandsynlighed for at indeholde store mængder kviksølv i deres fedtvæv.

Indtaget af fisk er dog nyttigt i alle stadier i livet. Det er af den grund, at kvinder helt sikkert bør inkorporere mindre typer fisk i deres kost. Omega-3 fedtsyrerne i deres komposition er forbundet med bedre udvikling af fosteret og en reduceret risiko for hjertekarsygdomme hos moderen.

Fisk på bord klar til tilberedning

Store fisk indeholder kviksølv, hvilket er skadeligt for gravide kvinder. Mindre fisk er dog mere sikre.

Man skal undgå bestemte typer fødevarer, når man er gravid, for at minimere risikoen for lidelser hos fosteret

Som du kan se, er formålet med disse begrænsinger af kosten under graviditet at sikre moderens og babyens helbred.  Ernæring er essentielt gennem hele livet, men det kan påvirke helbredet hos et barn i denne periode meget, både i maven og som voksne.

Det er af den grund, at vi anbefaler, at man følger de råd, vi har nævnt ovenstående. Tal også med en læge eller en ernæringsekspert, hvis du har nogen spørgsmål. De bør være i stand til at hjælpe med at planlægge en balanceret kost, der møder dine behov, reducerer risici og sikrer ordentlig udvikling af din baby.

Husk, at det er vigtigt at undgå rygning og indtag af  alkohol. Disse handlinger kan virkelig påvirke et fosters udvikling. Hvis man godt kan lide fisk, så bør man også holde sig til mindre typer, eftersom koncentrationen af tungmetaller i dem er betydeligt lavere.

Tak, fordi du læste med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sundelin Wahlsten V., Hallberg G., Helander A., Higher alcohol consumption in early pregnancy or low to moderate drinking during pregnancy may affect children’s behaviour and development at one year and six months. Acta Paediatr, 2017. 106 (3): 446-453.
  • Hong Zhao JL., Song JM., Zhang J., Tan YL., Xin CM., A meta analysis of risk of pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.
  • Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Katrine H., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
  • Cisneros Domínguez, Grethel, and Ana Ibis Bosch Núñez. “Alcohol, tabaco y malformaciones congénitas labioalveolopalatinas.” Medisan 18.9 (2014): 1293-1297.
  • Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
  • Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
  • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.