Tre tips til at inkorporere frø i kosten

Frø er en glimrende kilde til lipider og essentielle næringsstoffer. Læs med for at finde ud af mere om de sundhedsmæssige fordele ved at inkorporere frø i kosten for at kunne maksimere deres næringsstoffer.
Tre tips til at inkorporere frø i kosten
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

At inkorporere frø i kosten er en af de ernæringsmæssige strategier, man kan anvende, for at forbedre sit generelle helbred. Generelt er frø og kerner blevet meget populære på grund af deres ernæringsmæssige værdi.

De er ikke blot nærende, men de tilføjer også et knasende præg til dine måltider. I det henseende er deres supplerende værdi også organoleptisk – de forbedrer din opfattelse af maden.

I denne artikel vil vi forklare disse to punkter i detaljer, så du kan overveje dem og begynde at inkludere dem i din kost. Tjek dem ud her!

De sundhedsmæssige fordele ved frø i kosten

Frø er kendetegnet ved deres store indhold af lipider. De fleste af disse er dog umættede, og det er derfor, de faciliterer forebyggelsen af hjertekarsygdomme.

En artikel udgivet i The Cochrane Database of Systemic Reviews reflektererer over denne forbindelse. Det handler faktisk om egenskaberne ved umættede fedtsyrer, når det kommer til at reducere risikoen for slagtilfælde og dødsfald forårsaget af koronar hjertesygdom.

Det er selvfølgelig ikke kun muligt at finde disse næringsstoffer i frø. Vegetabilske olier, fed fisk og fedtholdige frugter såsom avocado er faktisk også rige på umættede fedtsyrer.

Ligeledes indeholder mange af de frø, man kan finde i de fleste supermarkeder, også mange proteiner. Det er vegetabilske proteiner af mindre biologisk værdi end dem af animalsk oprindelse.

De er dog stadig gode til at øge ens daglige indtag af dette makronæringsstof. Hav i baghovedet, at et tilstrækkeligt indtag af proteiner reducerer risikoen for tab af muskelmasse, ifølge forskning udgivet i tidsskriftet Nutrition Research.

Forskellige frø i poser

Inkorporering af frø i kosten er forebyggende for hjertekarsygdomme.

Sådan kan man inkorporere frø i kosten

Som vi nævnte ovenstående, vil denne artikel fortælle dig, hvordan du kan inkorporere frø i kosten på en praktisk og simpel måde. Du kan dermed øge mængden af dem i dine daglige måltider uden for stor indsats blot ved at følge disse tips.

1. Smoothies og skåle med musli

En af de bedste metoder til at inkludere frø i kosten er ved at inkorporere dem i din morgenmad og smoothies. Du kan også spise det som mellemmåltider.

Der er mange forskellige ingredienser, som man kan tilføje, såsom grøntsager og frugter samt mælk og vegetabilske drikke. Tilføj frøene som knasende drys med stor ernæringsmæssig værdi.

Overskrid ikke det anbefalede indtag af frø. Som vi nævnte ovenstående, er de rige på fedt og dermed rige på kalorier. Hvis man spiser for mange af dem, kan det føre til en ubalance i energi i kosten.

Det kan derudover føre til vægtøgning, hvilket skader helbredet, ifølge et studie udgivet i Circulation Research. Overvægt og fedme er risikofaktorer for hjertekarsygdomme, som også fremmer udviklingen af stofskiftesygdomme såsom diabetes.

2. Yoghurt er fremragende til at inkorporere frø i kosten

En anden måde at inkorporere frø i kosten på er ved at øge sit indtag af yoghurt. Denne type mejeriprodukt er glimrende sammen med nødder og frø.

Hvis man blander det hele, skaber man en skål af høj ernæringsmæssig værdi, når man ser på lipider og proteiner. Resultatet er også fattigt på kulhydrater, hvilket gør det passende til dem, der ønsker at følge en keto-kur.

Den store mængde af næringsstoffer i denne type måltid er endnu en tilføjet værdi ved at inkorporere frø i kosten gennem yoghurt. Niveauerne af calcium i kroppen vil også øges og påvirke ens knoglevæv på en positiv måde, hvilket forhindrer knogleskørhed.

3. Frø i grøntsagscreme

Som det sidste kan du inkorporere frø i enhver grøntsagscreme. Disse typer af suppe indeholder som regel en stor mængde vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Du vil dermed øge dit indtag af proteiner og lipider ved også at tilføje frø. Resultatet er uden tvivl et meget mere fuldkomment måltid.

Som du kan se, er der forskellige typer af frø, du kan inkorporere i puréer, afhængig af de organoleptiske karaktertræk og smagsvarianter du ønsker at opnå. For eksempel er sesamfrø et gængs valg, og ligeledes er chiafrø. De sidstnævnte er meget mindre og vil forbedre teksturen i enhver ret.

Hampefrø er rige på sunde fedtsyrer, proteiner af høj kvalitet og essentielle mikronæringsstoffer.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fordele ved fennikelfrø: Understøtter vægttab

At inkorporere frø i kosten er en glimrende måde at forbedre den ernæringsmæssige værdi på

Frø kan øge forsyningen af bestemte næringsstoffer, som er essentielle for en ordentlig funktion af kroppen. Husk, at du skal indtage dem i moderate mængder, eftersom de er kilder til energi og kan påvirke ens balance af kalorier meget.

Som det sidste kan man prøve dem i yoghurt, smoothie og cremede supper. Leg med de mange varianter, du finder i supermarkedet, og hold dig til dem, du bedst kan lide. Du kan også lave alle mulige kombinationer for at forstærke den ernæringsmæssige værdi af dine måltider.

Nyd dem!

Det kan interessere dig ...
Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi

Sesamfrø er proteinrige og indeholder en betydelig mængde umættede fedtsyrer og vigtige mineraler såsom jern, zink og calcium.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Abdelhamid AS., Martin N., Bridges C., Brainard JS., et al., Polyunsaturated fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Naseeb MA., Volpe S., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.
  • Guzmán, Rafael González, and Julián Alcalá Ramírez. “Enfermedad isquémica del corazón, epidemiología y prevención.” Revista de la Facultad de Medicina UNAM 53.5 (2010): 35-432.
  • Armeno, Marisa, et al. “Consenso nacional sobre dieta cetogénica.” Rev Neurol 59.5 (2014): 213-23.
  • Torresani, MARÍA ELENA. “Enfoque nutricional en la prevención de la osteoporosis.” Actual Osteol 3 (2007): 76-80.
  • Di Sapio, Osvaldo, et al. “Chía: importante antioxidante vegetal.” (2008).
  • Calañas-Continente, Alfonso J., and Diego Bellido. “Bases científicas de una alimentación saludable.” Revista de Medicina de la Universidad de Navarra (2006): 7-14.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.