5 tips til at lave perfekt oksesteg

Vi viser dig alt, hvad du skal vide for at opnå en perfekt oksesteg. Du vil blive overrasket over de professionelle resultater!
5 tips til at lave perfekt oksesteg
Saúl Sánchez Arias

Written and verified by ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Last update: 25 august, 2022

Oksesteg er en lækker ret ud fra et organoleptisk synspunkt og er fuld af essentielle næringsstoffer af høj kvalitet. Den kan indgå i en varieret kost, da den anses for at være en sund ret.

Før vi begynder, skal vi understrege, at det ikke er sundhedsskadeligt at spise rødt kød. I mange år blev det hævdet, at regelmæssig indtagelse af det kunne øge risikoen for at få kræft eller hjerte-kar-sygdomme, men dette er blevet modbevist i den seneste tid.

Tips til at tilberede perfekt oksesteg

Vi vil nu fortælle dig om hemmelighederne ved at lave en perfekt oksesteg. Du bliver nødt til at øve dig for at opnå det bedste slutresultat. Men når du først får styr på det, vil det helt sikkert blive en af dine yndlingsretter.

1. Vælg det rigtige stykke

Ikke alle kødstykker har samme mængde fedt. Og det vil gøre en forskel for at opnå en god steg.

Det er vigtigt, at den valgte portion har fedtstoffer midt i muskelvævet. På den måde opnår du et saftigt resultat. Hvis du ikke gør det, kan det ende med at blive til den tørre side og kræve masser af sovs eller sauce for at gøre den velsmagende.

Råt oksekød

Fedtet i kødet giver det saftighed, når du tilbereder det.

2. Tør kødet før bagning

Et vigtigt punkt, når du laver stegt kød, er at tørre kødstykket med køkkenrulle for at undgå for høj fugtighed. Hvis du ikke gør det, kan det medføre røgning, hvilket forhindrer den ønskede karamellisering.

Hvis dette sker, mister du den stærke smag, som du stræber efter. Det siger sig selv, at kødet ikke skal vaskes, før det kommes i ovnen.

3. Krydr rigeligt

Salt og peber er to af oksekødets bedste venner . Andre krydderier kan også indgå, da de ud over at forbedre smagen også vil give et godt antal plantekemikalier med antioxidant kapacitet. Disse har vist sig at kunne reducere risikoen for sygdom på mellemlang sigt.

4. Brug altid olivenolie

Ekstra jomfruolivenolie er det bedste fedtstof til tilberedning af grillet kød. Det er en god idé at anvende dette fedtstof generøst for at opnå en større smag, en udvendig bruning og for at forhindre, at maden klæber til grillen.

Vi anbefaler, at du altid bruger ekstra jomfruolivenolie, fordi den har en højere kvalitet og et bedre indhold af E-vitamin end de billigere versioner.

5. Lad det hvile til sidst

Når du er færdig med at grille det, anbefaler vi, at du lader kødet hvile i et par minutter, inden du skærer det ud. På den måde vil al saften i kødet blive bevaret. Disse er vigtige for at kunne nyde kødet rigtigt, da de giver det en meget mere intens smag.

Er oksesteg dårligt for dig?

Som vi nævnte før, har der været stor debat om inddragelsen af rødt kød i kosten. På nuværende tidspunkt er det dog kun forbruget af forarbejdet rødt kød, der frarådes, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i European Journal of Cancer . Denne type fødevarer kan øge risikoen for at udvikle kræft, men det skyldes industriel manipulation.

Mange af de tilsætningsstoffer, der ofte anvendes, såsom nitrit, er blevet sat i forbindelse med en højere forekomst af onkologiske patologier. En undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Antioxidants, bekræfter denne påstand. Der er dog ingen problemer med rødt kød, når det spises frisk og tilberedes hjemme.

Vi vil gerne understrege vigtigheden af ikke at stege kødet og ikke tilberede det ved høje temperaturer. I disse tilfælde kan der dannes visse skadelige forbindelser, f.eks. polycykliske aromatiske kulbrinter.

Forskellige pølser

Forarbejdet rødt kød har vist sig at være potentielt farligt og har forbindelser til kræft. Et eksempel er pølser, og de er skadelige for helbredet, fordi de indeholder for meget nitrit.

Du er måske også interesseret i: Opskrift på toscansk suppe

Tilbered perfekt oksesteg som en professionel

Hvis du følger de tips, vi har givet dig i dag, så vil du kunne tilberede oksesteg som en professionel. Det er en fremragende ret til selv de mest krævende ganer.

Glem ikke, at det er en ret, der indeholder proteiner af høj biologisk værdi, med alle de essentielle aminosyrer og god fordøjelighed. Det er også en god kilde til mikronæringsstoffer som jern og zink.

It might interest you...
Stegt lam fra Rioja: Du bliver nødt til at prøve den
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Stegt lam fra Rioja: Du bliver nødt til at prøve den

Stegt lam fra Rioja kan laves på forskellige måder afhængig af kødet og tilbehøret, men resultatet er altid en lækker ret!  • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
  • Anderson, J. J., Darwis, N., Mackay, D. F., Celis-Morales, C. A., Lyall, D. M., Sattar, N., Gill, J., & Pell, J. P. (2018). Red and processed meat consumption and breast cancer: UK Biobank cohort study and meta-analysis. European journal of cancer (Oxford, England : 1990)90, 73–82. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2017.11.022
  • Karwowska, M., & Kononiuk, A. (2020). Nitrates/Nitrites in Food-Risk for Nitrosative Stress and Benefits. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(3), 241. https://doi.org/10.3390/antiox9030241

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.