6 tips til pasning af en Monstera deliciosa

Monstera deliciosa er en prydplante, der almindeligvis dyrkes i hjemmet og også udendørs. Lær alt om, hvordan du passer den her!
6 tips til pasning af en Monstera deliciosa

Sidste ændring: 12 december, 2023

Monstera deliciosa har store og fascinerende blade, voluminøse rødder og en fængslende blomst. Denne sydamerikanske plante bliver mere og mere populær takket være den æstetik, den tilbyder, og den elementære pleje, den kræver.

Det var almindeligt at placere dem i haver og forsøge at finde et sted, hvor solen ikke brænder dem, men nu er tendensen at dyrke dem i krukker inde i huset.

Inden for professionel indretning har arten vundet popularitet. Den bruges endda som en del af tv-kulisser og på forsidefotos til magasiner.

På de sociale netværk skiller videoer med et eksemplar, der blinker i baggrunden, sig også ud. Hvordan passer man på denne berømte plante og får den til at vokse? Det fortæller vi dig.

Monstera deliciosa: En plante, der fascinerer både indendørs og udendørs

Monstera deliciosas tropiske aspekt er en stærk grund til at foretrække den som prydplante. Det sædvanlige ville være at lade den stå på terrassen, i haven eller på altanen. Men du kan også holde disse store planter indendørs.

Som det fremgår af en tekst fra universitetet i Malaga, trives de godt ved temperaturer på mellem 20 °C og 30 °C, med skygge og høj luftfugtighed. I artiklen henvises der til bladenes tiltrækningskraft, hvilket fremmer deres anvendelse som et dekorativt element.

ID Plantae (digital planteidentifikator) hævder i den forbindelse, at arten ofte vælges til at dekorere f.eks. bolig- og virksomhedsbygninger, feriesteder og hoteller. Desuden findes de ofte i udformningen af haver, parker og grønne områder, hvor de indtager rabatter, blomsterbede eller dekorerer foden af et træ.

Den digitale planteidentifikator fremhæver, at brugen af arten i interiører skyldes dens imponerende, prægtige og friske følelse.

Fakta om Monstera deliciosa

I Virtual Herbarium of the Western Mediterranean beskrives Monstera deliciosa som en flerårig, robust plante med store grønne hjerteformede blade, som er meget delte og har huller. Bladene ligner også ribben.

Den hører til Araceae-familien og har en blomst, der ligner en spade, som blomstrer mellem maj og oktober. Den er hvid og er knap 20 centimeter lang.

Planten udvikler tykke rødder, endda luftformede, som kan støtte sig på støttepunkter og ligne en vinranke. Selvfølgelig er det i disse tilfælde nødvendigt at tilføje en pind for at hjælpe den med at stå oprejst.

Tips til pleje og blomstrende vækst af Monstera deliciosa

Disse eksemplarer er ikke strenge med deres pleje, selv om det er relevant at overvåge nogle betingelser for deres udvikling. Generelt indebærer de ganske behagelig pleje for dem, der udfører den. Her er nogle tips til at hjælpe planten til at trives.

1. Vand den moderat

Mærk på jorden for at se, om den er fugtig. Hvis den er det, kan du springe vanding over. Hvis den er tør, skal du vande.

Det er bedst at bruge drænende krukker til dette formål. I de kolde årstider er det nok at give dem vand ugentligt, mens det i varme årstider eller meget tørre miljøer er nødvendigt at øge det til et par gange ugentligt.

Der er dem, der ikke finder det relevant at sprøjte med vand på bladene. Der er også folk, der forsvarer denne praksis, idet de betragter det som en hydrering og en forebyggelsesmetode mod plager.

2. Prøv at sørge for den rette mængde lys og en passende temperatur

Når du lader planten stå udenfor, skal du lade den stå i skygge, eller hvor solen ikke når den direkte. Det hjælper den til at få blomster til at spire efter de første 3 år. Monstera deliciosa indendørs kræver ikke meget lys, men den blomstrer heller ikke.

Denne art tåler lavere temperaturer, så længe de ikke er under 0 °C. Kulden ville ødelægge den. Ligeledes vil en placering ved siden af varmeproducerende apparater få den til at visne.

3. Formér din Monstera deliciosa via stiklinger

Formeringen sker ved stiklinger, idet man udnytter de luftformede rødder. Du skal blot klippe en stængel af og placere den i en beholder forberedt med et let substrat. Tag stiklingen med til et godt oplyst rum uden direkte sollys, og vand den.

Ifølge magasinet InfoAgro kan den ud over stiklinger også formeres ved hjælp af frø. De præciserer dog, at dette kun er muligt i tropiske klimaer og indebærer større omkostninger til vedligeholdelse og pleje.

4. Beskær din plante ofte

Før du beskærer planten, er det nødvendigt at sterilisere haveredskaberne. Snittene skal være diagonale og kun med en saks.

Beskæring foretages for at kontrollere væksten, hovedsagelig indendørs. Fremgangsmåden er at beskære stænglen og bruge den til at reproducere et nyt eksemplar af Monstera deliciosa.

5. Sørg for at give Monstera deliciosa næringsstoffer

Perlite, kokosfibre og tørv er nogle ideelle komponenter, for at planten kan trives. Planten kan lide lette, veldrænede substrater.

Gødning er også vigtigt en gang om måneden om foråret og sommeren. Om efteråret og vinteren skal der kun gødes én gang pr. sæson. Når du gør det, må du ikke glemme vandet.

6. Omplant den om foråret

For at omplante den er det hensigtsmæssigt at vente til forårets begyndelse. Der forbedres temperatur- og lysforholdene, hvilket begunstiger fotosyntesen hos den art, der skal omplantes.

En stor monstera

Hvad kan gøre Monstera deliciosa syg?

Skadedyr er enhver plantes onde, og Monstera deliciosa er ikke anderledes. Selv om det er en hårdfør art, kan bladlus være et problem. I disse tilfælde er det tilrådeligt at anvende sæbe eller stoffer til at udrydde parasitterne.

Et traditionelt middel er at tørre den af med absorberende vat, der er gennemvædet af methanol eller træsprit.

En anden mulig tilstand hos Monstera deliciosa er misfarvning med en tendens til gulfarvning. Forvandlingen skyldes for meget vand og for meget udsættelse for solen eller mangel på fugtighed.

For at løse den første årsag skal man blot sænke vandingsfrekvensen og vente, indtil substratet er tørt nok til at fugte det. Desuden kan du løse den sidstnævnte ved at flytte planten til et mindre solrigt område og sprøjte vand på bladene med det formål at øge luftfugtigheden.

Ikke alt er perfekt: Vær opmærksom på artens giftighed

Disse planter er iøjnefaldende for det menneskelige øje, men de fanger også kæledyrs opmærksomhed på grund af størrelsen af deres blade. Hvis du har hunde eller katte derhjemme, og de deler samme rum, er det relevant at være opmærksom og placere planten et sted, hvor dyrene ikke kan bide i den.

Monstera indeholder calciumoxalatkrystaller, der stimulerer frigivelsen af bradykinin og histamin. Disse stoffer stikker som nåle i tungen på de dyr, der tygger på den, forklarer Veterinary Magazine.

De umiddelbare virkninger er intense smerter i munden og mund- og svælgregionen. Der er også mulighed for dysfagi, åndedrætsbesvær og glottisk ødem. For at undgå ulykker som følge af indtagelse af denne plante er det derfor tilrådeligt at markere en forsigtig afstand mellem dem og kæledyrene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.