Xenical: Middel mod overvægt

Xenical er et lægemiddel, som virker ved at absorbere fedt i stedet for at undertrykke appetitten. Det betyder, at omkring 30% af fedtet, der indtages gennem fødevarer, bliver udskilt uden at blive omdannet.
Xenical: Middel mod overvægt

Sidste ændring: 29 december, 2022

Xenical er et middel mod overvægt, hvis aktive ingrediens er orlistat. Dette aktive middel udøver sin effekt ved at mindske optagelsen af det fedt, som man indtager fra mad, med 30%.

Hvordan fungerer Xenical?

Xenical er et middel, som virker ved at absorbere fedt fra fødevarer. Det påvirker dog ikke appetitten, sådan som andre typer af lægemidler, der er ordineret til at behandle overvægt, gør.

Din krop optager det fedt, som du indtager gennem dine måltider, ved hjælp af handlingen af enzymerne, der hedder lipaser. Dette middel udøver sin handling på dem, hvilket forhindrer optagelsen af fedt. Som en konsekvens af denne handling bliver 30% af det fedt, du indtager gnenem måltider, elimineret uden først at blive omdannet i afføringen.

På grund af sin handlingsmekanisme hjælper Xenical personer med at tabe sig og holde vægten nede i lang tid. Det kan også hjælpe med at forbedre nogle risikofaktorer for hjertekarsygdomme såsom højt blodtryk, høje kolesterolniveauer og høje blodsukkerniveauer.

Indikationer for Xenical

Overvægtig person måler sin mave

Dette lægemiddel bliver ordineret til overvægtige personer med et Body Mass Index (BMI) lig med eller højere end 30 kg/m2. Det er dog også en mulighed i tilfælde af overvægtige patienter med en BMI lig med eller højere end 28 kg/m2, hvis de foruden af være overvægtige også har risikofaktorer relateret til det.

Hvis patienten ikke taber mindst 5% af den oprindelige vægt ingenfor de første tre måneder af behandlingen med Xenical, bliver de nødt til at stoppe behandlingen.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Overvægt i barndommen: Et stort problem

Sådan tager man Xenical

Den sædvanlige dosis hos voksne er 120 mg. De skal tage det lige før, under eller indenfor en time efter hvert hovedmåltid.

Ifølge studier er den primære elimineringsrute gennem afføringen. Næsten 100% af doseringen bliver udskilt uændret gennem afføringen. Effekten af dette lægemiddel forårsager en stor øgning af fedt i afføringen efter 24-48 timer.

Når man begynder på behandling med dette middel, bør man altid følge en balanceret kost fattig på kalorierEns kost skal indeholde et dagligt indtag af fedt, kulhydrater og proteiner fordelt ud på de tre hovedmåltider i løbet af dagen.

Kontraindikationer for dette middel

Ligesom med alle lægemidler har Xenical nogle kontraindikationer inklusiv de følgende:

Der er ingen studier af effekten af dette middel på overvægtige patienter, der også har lever- og/eller nyrelidelser, samt hos ældre og børn.

Læge taler med overvægtig patient om Xenical

Læs videre for at lære mere: Hvordan du bekæmper overvægt med citron

Påvirker det andre lægemidler?

Xenical interagerer med andre lægemidler på grund af det faktum, at det ændrer optagelsen af bestemte aktive ingredienser, hvilket kan ændre dets effekter.

Meget sjældent kan der opstå hypothyroidisme med abnormiteter i skjoldbruskkirtlen. Denne effekt kan opstå som en konsekvens af, at dette middel mindsker optagelsen af jodsalt og levothyroxin.

Derudover mindsker Xenical optagelsen af antiepileptiske midler, hvilket kan føre til anfald. Det mindsker også optagelsen af fedtopløselige vitaminer såsom E-vitamin og beta-caroten. Af den grund kan sundhedspersonalet råde en til at tage et kosttilskud, mens man tager dette middel. Det er dog vigtigt at følge en balanceret kost rig på frugt og grøntsager.

På den anden side forstærker Xenical effekten af nogle lægemidler, som bliver brugt til at sænke kolesteroltallet. Det kan derfor være nødvendigt for patienter at tilpasse doseringen af det kolesterolsænkende middel, de tager.

Hvis man anvender præventionsmidler, kan sundhedspersonalet anbefale, at man anvender metoder, der skaber en fysisk barriere, for at undgå mulige uheld, som kan opstå, hvis man lider af voldsom diarré på grund af effekten af Xenical.

Konklusion

Xenical hjælper en patient med at tabe sig og holde vægten nede. Det hjælper derudover med at forbedre kolesterolniveauer og mindske ens risikofaktorer for hjertekarsygdomme.

Det er dog alligevel essentielt at følge en kost fattig på kalorier under behandlingen og motionere regelmæssigt. Hvis du har nogen spørgsmål, bør du spørge din læge eller apoteker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.