Spise mel om aftenen: Dårligt for dit helbred?

Problemet med at spise mel om aftenen er, at vi så går i seng, og i løbet af natten forbrænder kroppen det ikke.
Spise mel om aftenen: Dårligt for dit helbred?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Det siges ofte, at “det, du spiser til aftensmad, bliver i din krop”. Dette udsagn er baseret på idéen om, at efter aftensmaden går vi i seng, og at kroppen ikke er i stand til at komme af med maden. Af denne grund kunne vi tænke, at det er en dårlig idé at spise mel om aftenen.

I denne artikel vil vi fortælle dig, om der er nogen sandhed i denne overbevisning. Desuden gennemgår vi virkningerne af at indtage fødevarer med et højt kulhydratindhold om aftenen.

At spise mel om aftenen

At spise mel og sukkerarter om aftenen genererer en række konsekvenser. Lad os se, hvad videnskaben har at sige om det.

Mad og hormoner

Fedtholdige fødevarer

Den gode smag og den lette indtagelse er junkfood ofte førstevalg, når det gælder trang til mad om aftenen. Men det er bestemt ikke den sundeste måde at spise på.

Før vi taler om at spise mel om aftenen, skal vi forstå, hvordan hormoner fungerer, og hvilken rolle de spiller på daglig basis. De, der lider af fedme, spiser normalt af angst eller afhængighed og ikke af sult. Dette skyldes udskillelsen af serotonin.

Blandt dette hormons funktioner er opgaven med at regulere appetitten og perceptuelle funktioner, samt at kontrollere kropstemperaturen. Serotonin styres af to områder i hjernen: Koglekirtlen og hypothalamus. Begge områder “arbejder” i forhold til lys og mørke.

Af denne grund er dette hormon mest aktivt i dagtimerne. Fra om eftermiddagen og fremefter falder det og kan forårsage depression, nervøsitet og angst. Det betyder, at vi om aftenen er mere tilbøjelige til at spise for meget end om morgenen.

Men det stopper ikke her, da hormonet “vælger” hvilke fødevarer, det helst vil indtage. Det vælger naturligvis ikke sunde fødevarer, såsom frugt og grøntsager, men slik, kulhydrater, fedtstoffer og salt mad.

Mel og depression

Mange mennesker med overvægt eller fedmeproblemer lider af angst ved at spise fødevarer med mel eller sukker (eller begge dele) for at lindre deres angst.

Selv om disse fødevarer har antidepressive og beroligende virkninger, er de også meget skadelige for helbredet, især hvis de indtages om aftenen. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Chronobiology International.

Tristhed og frustration går hånd i hånd med det ukontrollerede behov for at spise mel om aftenen. Indtagelse af raffinerede kulhydrater forårsager vægtøgning og vanskeligheder med at tabe sig.

At spise mel om aftenen er ikke “dårligt” som sådan. Problemet ligger i, hvor meget man spiser, og i det faktum, at man derefter går i seng og ikke dyrker motion for at forbrænde de ekstra kalorier.

Da denne ingrediens også er langsom at fordøje, kan den forårsage mave- eller tarmproblemer (halsbrand, luft i maven, forstoppelse osv.).

Mel skaber en afhængighed

Et andet problem, der skal tages i betragtning, er den afhængighed, som fødevarer, der indeholder mel, skaber. Der er faktisk tegn på, at simpelt sukker også kan skabe en sådan afhængighed på mellemlang sigt.

Når vi føler os ængstelige, ender vi med at vælge pasta, brød, kager osv. De er alle i stand til at mætte os, men frem for alt til at mindske nervøsitet eller tristhed.

Det er ikke nogen god idé at fjerne kulhydrater fra vores kost, men eksperter anbefaler, at vi reducerer de mængder, vi indtager om aftenen.

Til morgenmad eller frokost er de nødvendige, fordi de giver os den nødvendige energi til at udføre vores aktiviteter, og vi “forbrænder” dem i løbet af dagen. Dette sker ikke til aftensmaden, fordi vi ikke har brug for så meget “brændstof” til at sove.

Tværtimod har vi brug for fødevarer, der kan fordøjes hurtigt, f.eks. grøntsager eller frugt. På den måde går vi i seng uden en tung fornemmelse i maven, og det bliver lettere at hvile og ikke tage på.

Sådan undgår du at spise mel om aftenen

I teorien er det hele meget fint, men når vi vil omsætte det i praksis, er det ikke så let. Der er nogle “tricks”, der kan hjælpe os med at reducere madtrangen og undgå et stort indtag om aftenen. På den måde vil melbaserede produkter ikke være en del af vores aftensmad, og vi kan gradvist tabe os.

1. Motion

Motion hjælper på mange aspekter som f.eks. fysisk kondition og vægttab. Det er blevet bevist, at fysisk aktivitet bidrager til at opretholde en god kropssammensætning.

Desuden forbedrer det også humøret. Med en halv times moderat motion om dagen kan vi kontrollere angst, stress og depression.

Mand træner i stue

Regelmæssig fysisk træning er forbundet med flere sundhedsfordele, ikke kun i forbindelse med udseendet.

2. Spis mere frugt, hvis du vil undgå at spise mel om aftenen

Det er vigtigt at have en frugtskål ved hånden for at dæmpe fristelsen til at spise melbaserede produkter eller slik. Disse fødevarer holder blodsukkerniveauet stabilt og dæmper din appetit. Desuden giver de masser af vand, fibre og vitaminer.

Næste gang du har lyst til et stykke chokolade, så vælg et velsmagende æble eller en banan.

3. Drik masser af vand

Nogle gange tror vi, at vi er sultne, når vi i virkeligheden er tørstige. I stedet for at drikke væske åbner vi køleskabet og spiser alt, hvad vi finder.

Men hvis vi holder os hydreret, er vi mindre tilbøjelige til at blive angrebet af sult om aftenen.

4. Lyt til din krop

Det er én ting, at din mave rumler af sult, og noget helt andet at spise hvad som helst blot på grund af din trang. En god måde at skelne disse følelser på er at analysere, hvad du egentlig har lyst til at spise.

Hvis den første reaktion er en småkage eller nogle chips, så har det ikke noget med behov at gøre. Hvis det var tilfældet, kunne du spise enhver madvare uden at mærke en forskel i din sult.

5. Lad der være plads i maven

At fylde sig helt op, når man spiser, er dårligt for helbredet.

Vi har en tendens til at spise alt for meget, fordi vi ikke måler vores portioner tilstrækkeligt, eller fordi vi spiser meget hurtigt, og maven ikke har tid til at “advare” os om, at den har fået nok. Tyg hver mundfuld godt og lad der være plads mellem retterne, så du ved præcis, hvornår du er mæt.

Undgå at spise mel om aftenen for at tabe dig

At spise mel og fødevarer med et højt indhold af kulhydrater om aftenen kan være skadeligt for helbredet, især hos stillesiddende personer. Det er at foretrække, at du prioriterer fødevarer med et højt proteinindhold om aftenen, ligesom du skal spise masser af grøntsager.

Det kan interessere dig ...
5 enkle trin til at stoppe med at spise mel
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 enkle trin til at stoppe med at spise mel

At spise for meget mel er en af hovedårsagerne til vægtøgning og fordøjelsesproblemer. Find ud af, hvordan du kan stoppe med at spise mel her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Grant CL, Coates AM, Dorrian J, Kennaway DJ, Wittert GA, Heilbronn LK, Pajcin M, Della Vedova C, Gupta CC, Banks S. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: A controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-1013
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med. 2018 Jul;52(14):910-913.
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.